Leps

© Minttu

r. Leps 

s. arv. 1996   k. 29.9.2016
I. tuntematon
E. tuntematon

Leps saapui Koljonvirralle yksityishevosena syksyllä 2006 ja oli jo ehtinyt sitä ennen olla töissä opetushevosena Varkauden ratsastuskeskuksella ja Nerkolla Tero Kortelaisen ratsastuskoulussa ennen yksityishevoseksi siirtymistään. 

Omistajan onnettomuuden vuoksi Leps aloitti opetushevosen työt Koljonvirralla tammikuussa 2007 ja ratsastuskoulun omistukseen Leps siirtyi 28.5.2007. Koljonvirralta löytyi Lepsille loppuelämän koti!

Minkä aarteen olimme Koljonvirralle saaneetkaan! Leps oli täydellinen opetushevonen ja täydellinen työkaveri; hänen asioitaan ei tunnilla tarvinnut koskaan vahdata. Leps oli luottoratsu ja alkeistuntien kantava voima. Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö korkeampaa osaamista ruunalta olisi löytynyt, mutta viimeisinä vuosinaan Lepsin työtä jo hänen suuren kokonsa vuoksi oli syytä keventää. 

Kuinkahan moni ratsastaja voi kiittää Lepsiä siitä, että löysi rohkeutensa ja osaamisensa hevosen selässä. Tiedän, että on monia. Lepsin selässä ratsastaja oli niin turvassa, kuin vain hevosen selässä olla voi.

Niin rauhallinen kuin Leps olikin, niin yksi asia sai sen riemastumaan niin, että ruuna pisti aivan ranttaliksi... ja sehän oli tietysti kesä ja laiduntaminen! Kun jalka alkoi Lepsiä kevät-talvella vaivata, oli selvää että omistajana halusin hoitaa hevosen niin kuntoon kuin mahdollista olisi, jotta Leps pääsisi viettämään kunnon laidunloman. Kahden klinikkakäynnin jälkeen toukokuussa ruuna päästettiin laitumelle, niin Leps lenteli ympäriinsä kuin nuori varsa.

En varmaksi muista asettuiko Leps aivan alusti asti Mersun ja Jasun laumaan, mutta niin kauan on tämä kolmikko yhdessä vapaa-aikaansa viettänyt, etten muuta muista. Samassa karsinassa ja saman henkilökunnan hoivaamana Leps on ollut viimeiset 10 vuotta.

Nyt oli kuitenkin tehtävä raskas päätös ja luopua hevosesta. Lepsin ikä oli arvioitu, eli hän saattoi olla passin tietoja vanhempikin. Kunnioitettavassa 20 vuoden (paperipinoa selvitellessä todennäköisesti ikä oli 24 vuotta) iässä Leps pääsi vihreämmile laitumille hevosystäviensä Kösperin ja Pyryn seuraan.

Tallilla meillä on Lepsiä iso ikävä. Kiitos näistä yhteisistä vuosista.